Responsiv webbdesign och hamburgermeny

Bygger du webbsidor och vet hur saker alltid har varit är det kanske dags att fundera på hur det fungerar på användarens sida.

Interaktionsdesign för användaren

Jag studerar interaktionsdesign och har börjat läsa flera böcker och artiklar som handlar just om interaktion från individen till datorn. Med hjälp av bra design och anpassning blir tekniken påverkbar utifrån användarperspektiv.

Jag har som gammal webbdesigner byggt menyer i olika format i parti och minut. Jag minns att vi använda vanliga href för att skapa länkar och dessa var menyer oavsett vart dom placerades. Det var trendigt under en period att bara använda formulärkodad select/option en massa år och det verkar vara trender på hur andra gör som gör att man följer efter. Det kanske är ett tecken på att man inte vill halka efter och likna de man tror leder utvecklingen. Sedan ca 15 år tillbaka har menyer varit kodade i ul-listor. Det absolut bästa sättet att skapa en navigation för responsiv design. Det bästa för att tydliggöra webbplatsens meny/navigation men även det absolut bästa sättet att påtala funktionen för sökmotorer vari strukturen för undersidorna finns.

Aanpassa design för olika verktyg

Tankar kring hur en webbplats fungerar i olika verktyg. Se på din iPhone eller iPad och jämför gärna din egna webbplats med de olika design du ser i exempelvis denna länken. Jag kan uteslutande lova att det flera webbolatser där det finns en rullgardinsmeny, det finns absolut flera olika sidor med drop-down eller någon typ av navigering som du aktivt tvingas interagera med för att få fram alternativen.

Den vanligaste idag sedan ett par år för webbplatser som har en responsiv design, eller mobilanpassad webbplats är att man lägger till tre horisontella streck längst uppe i menyraden när du använder en mobil enhet såsom smartphone eller surfplatta. Detta bedöms som den minst användbara i designkretsar men är tyvärr den vanligaste menyn för att navigera på en webbplats idag. Jag dömmer inte ut någon men vill gärna ha diskussion krig hur man ska lösa navigationsproblemet eller rättare sagt oignekänligheten eller tillgängligheten för att förstå att dessa tre streck är webbplatsen meny för att besökaren ska kunna a sig vidare.

Jag vill även påtala att det inte idag är vanligast att man landar på första sidan då mesta besöken till en webbplats bör vara genom att man sökt sig till webbplatsens artikel/sida för att man letat efter någonting specifikt.

Be Sociable, Share!