Ny webbsida och gammal webbserver

apache webbhosting

Man ska vara försiktig med webbprojekt som har några år på nacken. En ny webbsida och gammal webbserver kan vara en dålig kombination inför en uppdatering eller byte av system. Vanligtvis kan man förstå att en webbserver har gammal teknik genom att se vilken kodstandard man använder men det garanterar inte att servern är up-to-date. En webbsida som inte haft en uppdaterad webbserver eller webbhotell på många år kan bli en otroligt tidskrävande del i en nysintallation eller uppgradering.

apache webbhosting

Jag talar inte om skrivandet av artiklar utan tekniken bakom och webbserverns inställningar. Som företagare är man fokuserad på sin egen verksamhet och man har inte koll på all teknik. Fokus hamnar på kostnaden och man letar ihjäl sig om hur lite man möjligtvis måste betala för denna tjänst.

Jag har själv använt flera olika webbhotell sedan 1998 och har lärt mig massor av ren nyfikenhet och dålig funktionalitet. Jag vet idag vad som är för gammalt för att själva utvecklingsarbetet inte ska bli lidande och kan ställa krav på leverantören.

En vacker dag får man för sig att uppdatera webbsidan för att man byter ”Content Management System” (CMS). Har man koll från början så är det enkelt att sköta en sådan omställning annars kan både webbserver, webbsida och utvecklare få arbeta i veckor innan man har en ny funktionell lösning att arbeta med. Ibland hjälper det inte ens med backup för att återskapa produkten i nyskick.

Om din webbserver sköts tillhandahålls ofta följande tjänster:

  • Apache installation på UNIX/LINUX
  • Server backup
  • Databas backup
  • Server maintenance för att hålla licenser fräscha
  • Regelbunden uppdatering av programvaran
  • Statistik på up-time och meddelanden om uppdateringar

Jag har använt hostingservrar i USA, Sverige och Grekland som jag var otroligt nöjd med tills jag inte kunde använda nya tekniker som jag ville. Det blev att byta till en Virtual Private Server (VPS) med eget IP-nummer som står i Karlstad idag. Kostnaden är mindre än en ”delad server” och jag är riktigt nöjd med både teknik och service. Eftersom det är en ”dedicerad server” har jag full frihet att installera vad jag vill.

Serverns begränsning och tillgång

Det man i helhet ska tänka på är att se till så serverns installerade mjukvara inte är mer än ett år gammal. Jag menar versioner av PHP samt MySql och dessutom föredrar jag att det är en Apache server på UNIX eller LINUX. Anledningen att jag inte förespråkar microsoft server eller hosting har med kostnaden att göra, något man måste verifiera hos kunden och det är inte alltid det är positivt. För mig och mina kunder är gratis gott och det finns bra tjänster som inte kostar skjortan med mycket bra kvalitet.