Vad menas med digital strategi

När kunden är med och förstår hur processen ser ut för ett webbprojekt tillsammans med samlad information om de verktyg och steg man ska använda klarnar ofta tanken om vad en digital strategi är. Vad det innebär för varje företag kan vara olika men i regel handlar det om en medvetenhet och konkurrens och möjligheterna internet ger om man gör rätt i ett tidigt skede.

webbstrategi utbildning

Upplysning ger mervärde

Många kunder behöver upplysning och förklaring om vad den digitala strategin egentligen gör för ett företag. Tankar kring hur detta fungerar kommer jag förklara i denna artikel. Jag har själv lärt mig genom eget projektarbete och jobbat med digitala strategier sedan mitten på 90-talet. För mig började intresset med webbdesign och marknadsföring som med åren krävde kunskap om marknadsföring och sociala medier.

En digital strategi kan vara ett samlingsnamn för att sammanfatta ett projektgenomförande av något man vill tydliggöra med internet. Det kan handla om företagets webbplats och betydelsen för vad den står för i företaget, hur man använder sociala medier och kopplar nyhetsflödet i sociala medier eller hur medarbetarna förstår och använder sociala medier för att dela sin kunskapmoch expertis kring företaget.

Mycket av detta handlar om bättre synlighet för rätt mottagare vilka man också kan arbeta med genom strategier kring sökmotoroptimering och tydlighet i sitt budskap.

Marknadsföring är gammalt

Jag pratar ofta om sökmotoroptimering som den enda lösningen för ett företags framgång på internet. Det ligger mycket i det men också företagets och medarbetarnas engagemang och kunskapmoch hur det går till. Vilka verktyg man använder är olika mellan exempelvis en advokatbyrå och en grönsakshandlare men principen med digitala strategier hjälper alla mina kunder att förstå vilka verktyg man använder och i vilken ordning. Framför allt, varför man använder olika verktyg och i vilken situation.

Bilder, artiklar och länkar är viktiga ingredienser för att skapa synlighet. Med integration med specifika sökord når man ytterligare med en digital strategi anpassad för sin verksamhet.

Se din digitala strategi so. En manual för företagets synlighet och instruktion för marknadsföring i en modern digital miljö.

Strategi för organisation

När du organiserar din webbsida krävs det strategi för organisation. Du bör arbeta med menyerna och innehållet först för att hamna rätt från början. Felet man ofta gör är att fokusera på design.

Fokusera på innehåll

Kunder som fokuserar på design hamnar ofta i en situation senare då innehållet inte får plats i den design man tänkt sig. Designar man efter informationen har designern en chans att se till så designen anpassas efter hur mycket innehåll det finns.

Bildoptimering

Dina bilder skall också optimeras för webbsidan och det är viktigt att det går rätt till. Lika viktigt som du skriver artiklarna på rätt sätt med målet att synas på rätt sökord ska du namnge dina bilder på rätt sätt och optimera alla komponenterna mot samma sökord.

Artikeln först – titeln sist

Optimera dina artiklar i rätt ordning. Dina artiklar skrivs normalt sett utifrån den titel du anger men svänger gärna mot andra sökord och fokus blir fel. Skriv din artikel utan tanke på sökord men rikta in dig på ett tema. Fokusera på det du vill förmedla för din artikel och optimera titel i sista skedet. Sökorden skall vara synonyma och ha flera olika ord som inte blir tjatiga.

Inge förtroende – bygg ambassadörer

Innehållet i en webbsida ska spegla din kunskap och erfarenhet. Du bör vara kort och informativ samtidigt som du gärna får ge exempel på ditt arbete och referenser. Ditt goda rykte bör vara en röd tråd genom dina artiklar och man skall kunna inge förtroende i det man förmedlar.

Företagsprofilering, domännamn och koncept

Jag förespråkar företagsprofilering och arbetar mycket med ”synlighet på internet” och det är viktigt med kundernas igenkännande på internet. Det är speciellt viktigt för företag och det kan bli en lång strategisk process. Ibland glömmer man bort viktigheten av exempelvis företagets namn, verksamhet, profilering. Med tanke på inriktning i förhållande till företagets webbplats och domännamn. Att planera webbsidans innehåll kan vara lika viktigt som namnet på företaget och domänen. Med domännamnet menar jag namnet på den webbplats som du behöver skapa för ditt företag eller organisation för din webbsida. Att ta fram ett företagsnamn kan vara nog så svårt och det kan ta tid innan man gillar det man kommer fram till.

Digital företagsprofil

Ur det strategiska perspektivet är valet av domännamnet en viktig del av processen att skapa din digitala företagsprofilering och identitet på internet. Tillsammans med skydd av företagsnamnet hos PRV. Det man oftast är helt på det klara med är att man måste gilla det man gör och det företaget heter. Att stå för vem men är är lika viktigt som namnet man hittat på.

Ta reklambyrån till hjälp

Att ta hjälp av en reklambyrå är inte alls ovanligt och dom är ofta duktiga att arbeta fram en företagsprofilering. När man själv söker sig fram på nätet bör man ha i åtanke att man även inkluderar ett sök på varje idé av domännamnet. Ser till så det i slutet av brainstormningen har möjliga idéer som också går att registrera. Det kan bli en drastisk åtgärd om man ska förhandla till sig redan upptagna domännamn. Jag har själv varit med i denna process för många år sedan. Det kan dessutom bli väldigt kostsamt om det blir fel.

Företagsprofileringar – var ska företaget synas och hur?

Alla företag har en vision om sin identitet och verksamhet. Ett är det man ska lyfta fram och arbeta med för att få ett igenkännande och trygghet hos kunder. Det är mycket psykologi men det fungerar och bygger varumärken runt dessa känslor. Färger, stil och synlighet som kunderna ser och relaterar till på lång sikt och skapa på så sätt en relation. Idag finns det massor med saker man måste tänka på som företag om man ska vara med i konkurrensen. Sedan sociala medier har börjat växa hinner knappt företagen med att hantera kanaler som kan vara avgörande. För en snabbare integration med kunderna och man kanske byter trygghet till andra. Det handlar om snabba effekter där kunden har ett stort urval och man kan med ett klick byta trygghet och relation.

Profilera dig för framtiden

Domännamnet är bara en liten del av de verktyg du bör tänka på för att toppa din företagsprofil och verksamhet även i sociala medier. Att inte kunna använda sit företagsnamn i dessa verktyg kan vara riktigt illa beroende på verksamhet. För din egen del och i förberedande syfte bör man tillsammans med företagsnamnet även kolla upp konton med Twitter, Facebook, Youtube som grundläggande och det finns säkerligen flera som inte ens jag har koll på men det är de viktigaste.

Ett exempel på hur man inte ska göra upplevde jag ofta i Grekland, där jag bodde och drev min webbyrå Cleverclick.gr. Ofta använde stora företag sig av email som typ hotmail eller gmail. Resultatet var att hela känslan att möta ett seriöst företag hamnade på lägsta nivån och därmed sänkte man sin företagsprofilering från början. Något man inte ofta kan arbeta upp och arbeta om helt lätt.

När jag skriver om dessa saker så är det svårt att vara rak och inte blanda in andra delar eftersom det blir ofta strategiskt och man måste dela lite över gränserna eftersom det ena drar med det andra. Nu vet du iallfall hur viktigt det är att vara med från början i hela processen och du har lite på fötterna inför ditt möte med byrån nästa gång.